Počinje specijalni program NPS “Svi na ulice”

U sklopu otvaranja specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) “Kultura na ulice 2023!”, u subotu, 17. juna građanke i građani imat će priliku uživati u multimedijalnim sadržajima na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Program će početi umjetničkom instalacijom Rikarda Druškića “Beskrajna poezija pokreta Prihvatanje plesa haosa i reda”, koja poziva posmatrače da “istraže složeni odnos između haosa i reda”, te sa likovnom kolonijom studenata Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za kiparstvo i Odsjeka za slikarstvo.

“Projekat ‘Kultura na ulice!’ ima veliku važnost za mene na više nivoa. Prvo, omogućava mi da podijelim svoju kreativnu viziju s ljudima koji se obično ne bave umjetnošću. Transformirajući javne prostore u uronjene vizualne doživljaje, ciljam na stvaranje inkluzivnog okruženja koje potiče znatiželju i potiče dijalog. Na kraju, sudjelovanje u projektu ‘Kultura na ulice!’ mi omogućava direktnu interakciju s publikom, stvarajući veze koje nadilaze tradicionalne granice cijenjenja umjetnosti. Spajajući kreativnost s svakodnevnim rutinama pojedinaca, težim da inspiriram osjećaj čuđenja, probudim maštu i razvijem dublje poštovanje prema umjetnosti”, izjavio je Druškić.

U muzičkom dijelu programa pod nazivom “Live Music Session” učestvovat će priznati bh. muzičari: maestro Nenad Tešić (klavir), Aleksandar Arsić (truba), te Dinko Šimunović (kontrabas).

Festival “Kultura na ulice 2023!” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, saopšteno je iz NPS.

Radio AS