Usvojen Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture čiji je osnivač BiH

Današnjom historijskom odlukom na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je višedecenijska agonija institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu Ministarstva kulture i sporta KS, usvojen je Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Prilikom prezentiranja prijedloga zakona resorni ministar Kenan Magoda istakao je hitnost i neophodnost ovog zakona, koji je donesen u cilju spašavanja institucija koje su decenijama bile prepuštene same sebi.

“Trideset godina neizvjesnosti i nedostatka jasnog sistema finansiranja dovelo je do trenutne situacije u kojoj su institucije na rubu propadanja, a njihovi uposlenici već tri mjeseca bez plaća i bez osnovnih socijalnih prava. Finansiranje ovih institucija ograničavalo se na fregmentirana sredstva dobijena kroz aplikacije za projekte, gdje se sredstva moraju podijeliti između plaća, održavanja zgrade i ostalih troškova, često ostavljajući minimalne ili nikakve resurse za održavanje i razvoj”, navodi se u saopštenju.

“Važno je istaći da ovaj zakon ne ulazi u ingerenciju države, već se fokusira isključivo na sufinansiranje plata zaposlenih i osiguravanje prosperiteta i kontinuiranog rada institucija kulture u Bosni i Hercegovini. Ovim korakom, otvaramo novo poglavlje u brizi za kulturne radnike i njihovu egzisteniciju, osiguravajući ujedno da kulturno i umjetničko naslijeđe Bosne i Hercegovine ostane zaštićeno i dostupno svim građanima. Odluka koja je danas donesena predstavlja zajednički korak ka boljoj budućnosti naše kulture i obrazovanja”, rekao je ministar Magoda koji se zahvalio svim zastupnicima na konstruktivnim komentarima i jednoglasnoj podršci ovom zakonu.

Prije ovog zakona, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana Kantona Sarajevo za period od 20 godina.

Radio AS